Indyk Teriyaki
WsteczPyszne mięsko z warzywami posypane uprażonym sezamem. Jest to danie wylosowane przepisów od moich widzów. Robiłem go pierwszy raz ale na pewno nie ostatni.
Krok 1 – Makaron
Składniki:
120 g makaronu chow mein lub mie
- Do dań tego typu ja zawsze używam makaronu chow mein. Ugotowałem go zgodnie z opisem z opakowania. Odcedziłem i przelałem wodą.
Krok 2 – Sos teriyaki
Składniki:
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
2 łyżki wody
1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
1 łyżka drobno startego imbiru
1 starty ząbek czosnku
- Wszystkie składniki sosu mieszam razem.
Krok 3 – Indyk i warzywa
Składniki:
200 g fileta z indyka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebula
1/2 małego brokuła
1 mała czerwona papryka
1 mała puszka kukurydzy
1 łyżka sezamu
- Mięso pokroiłem w kostkę, doprawiłem solą, pieprzem i obsypałem mąką.
- W dużej patelni rozgrzałem olej. Włożyłem kurczaka i obsmażyłem go na większym ogniku przez około 2 minuty. po tym czasie dodałem drobno pokrojoną cebulę i cały czas mieszając smażyłem przez minutę.
- Do mięsa dodałem pokrojoną paprykę oraz różyczki brokuła. Całość smażyłem około 2-3 minut aż warzywa lekko zmiękły. Pod koniec dodałem kukurydzę.
- Do zawartości patelni dodałem makaron i smażyłem przez minutę. Wlałem sos i energicznie mieszałem przez chwilę.
- Jedzenie wyłożyłem do miseczek i posypałem uprażonym sezamem.