Bounty – kokosowe szaleństwo

Wstecz

Mam w swoim zestawie przepisów kilka których używam od lat i ten na kokosowe ciasto bounty jest jednym z nich. Niezależnie od tego ile razy bym go robił zawsze smakuje tak samo dobrze.

Krok 1 – Kakaowy biszkopt

Składniki na biszkopt:
5 jajek
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Na początek ubiłem białka na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawałem cukier, a później żółtka. Do miski z ubitą pianą dodałem mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Wszystko delikatnie wymieszałem i przełożyłem do formy do pieczenia. Ja użyłem silikonowej formy ze szklanym spodem więc nie potrzebowałem wykładać jej papierem.
  • Biszkopt piekłem przez 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po tym czasie wyjąłem go z piekarnika i zostawiłem do wystudzenia.

Krok 2 – Masa kokosowa

Składniki na masę:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
25 dag wiórek kokosowych
16 g cukru waniliowego ( 1 opakowanie)

  • Mleko, cukier i cukier waniliowy zagotowałem w garnuszku. Dodałem do niego wiórki kokosowe i gotowałem przez około 20 minut aż całość zgęstniała.
  • Do gorącej masy kokosowej dodałem masło. Masę mieszałem do rozpuszczenia się masła, po czym zostawiłem do wystygnięcia.

Krok 3 – Polewa czekoladowa

Składniki na polewę:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
125 g margaryny

  • Obie czekolady połamałem, dodałem masło i rozpuściłem.

Krok 4 – Składanie ciasta

  • Na wystudzony biszkopt wyłożyłem chłodną masę kokosową. Zrobiłem to w formie w której piekłem biszkopt tak aby masa nie miała możliwości się wylać i uzyskała kształt biszkopta.
  • Na koniec ciasto polewam czekoladą.
  • Gotowe Bounty potrzebuje kilku godzin, minimum 2-3, tak aby ładnie się związało i było gotowe do jedzenia.
Na filmie moje zmagania z tym kokosowym szaleństwem 😀