Popisowe Curry Magnusa

Wstecz

To danie jest moim ulubionym z ulubionych. Fenomenalny przepis na indyka curry w dwóch opcjach z czerwoną papryką i marchewką. Korzystajcie, bo warto 🙂

Krok 1 – Curry z papryką

Składniki:
400 g indyka
1 duża papryka
łyżka czerwonej pasty curry lub cała saszetka przyprawy curry Prymatu
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
60 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru trzcinowego
ryż biały
sezam

  • Paprykę pokroiłem w paski, indyka pokroiłem w kostkę.
  • Na rozgrzany na patelni olej wyłożyłem indyka, doprawiłem solą i pieprzem, obsmażyłem z każdej strony na dużym ogniu.
  • Dodałem paprykę i zmniejszyłem ognień pod patelnią. Kiedy warzywa trochę się przysmażyły dodałem mleko kokosowe z rozmieszaną w nim przyprawą curry.
  • Sos wygotowałem na małym ogniu aż zgęstniał i zmienił barwę na ciemniejszą. Kiedy tak się stało wyłączyłem palnik i dodałem śmietankę kremówkę oraz cukier trzcinowy. Wszystko wymieszałem i gotowe.
  • Do sosu ugotowałem ryż biały. Gotowe danie posypałem uprażonym na suchej patelni sezamem.

Krok 2 – Curry z marchewką

  • Zamieniam 1 dużą paprykę na dwie marchewki i postępuję według przepisu powyżej 🙂
W filmie indyk curry z papryką i marchewką 🙂