Gulasz z indyka z pieczonymi ziemniaczkami

Wstecz

Przygotowałem ten gulasz specjalnie na mojego cooking streama i tak bardzo nam posmakował, że od tego czasu robiłem go już kilkukrotnie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis – jest fantastyczny!

Krok 1 – Gulasz

Składniki na gulasz:
400 g mięsa z udźca indyka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła klarowanego lub oleju roślinnego

1 mała cebula
1 ząbek czosnku

1 marchewka
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
250 ml bulionu
kilka kawałków suszonych pomidorów
1/3 szklanki śmietanki 30% z kartonika lub 18% do zup i sosów
natka pietruszki

sól i pieprz, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, szczypta płatków chili

  • Mięso kroję na większe kawałki, doprawiam solą, pieprzem, suszonym oregano, słodką papryką i płatkami chili. Wszystkie kawałki mięsa dokładnie obtaczam w mące ziemniaczanej.
  • Na rozgrzane na patelni masło wrzucam mięso i obsmażam z każdej strony, tak aby nabrało złotego koloru, przez około 5 minut.
  • Po tym czasie dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażę co chwilę mieszając przez kilka minut. Dodaję przeciśnięty czosnek, pokrojoną w małą kostkę marchewkę i smażę przez 3 minuty, pilnując aby nic się nie przypaliło. W międzyczasie dodaję liść laurowy i ziele angielskie.
  • Do zawartości patelni wlewam bulion. Gotuję pod przykryciem około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie. Dodaję wtedy pokrojone suszone pomidory, wlewam śmietankę i lekko zagotowuję.

Krok 2 – Pieczone ziemniaki

Składniki:
1 kg czerwonych ziemniaków
olej
przyprawa do ziemniaków i fryt
ek (moją ulubioną jest Prymat)

  • Ziemniaki dokładnie myję i wycinam ewentualne niedoskonałości ze skórek. Następnie kroję je w ćwiartki.
  • Przyprawę wsypuję do kubeczka z kilkoma łyżkami oleju, mieszam i dodaję do ziemniaków, starając się aby wszystkie kawałki były oblepione w tłuszczu i ziołach.
  • Ziemniaki piekę w temperaturze około 200 stopni przez 30 minut. Po tym czasie powinny być miękkie w środku z fenomenalną chrupiącą skórką.
Zobacz jak poszło mi podczas gotowania 🙂