Boeuf strogonow czyli dobry kawał mięsa
WsteczMięsko, mięsko i mięsko 😀 Dzisiaj w moim wykonaniu boeuf strogonow a dodatkiem do niego będą kopytka. Robiłem go po raz pierwszy i jestem bardzo zadowolony z efektu.
Krok 1 – Marynowanie mięsa
Składniki na marynatę:
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka musztardy
2 ząbki czosnku|
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki kminku
1/3 łyżeczki pieprzu
1/3 łyżeczki ostrej papryki
- Zamiast tradycyjnej polędwicy wołowej użyłem ligawy. Mięso było w bardzo ładnym dużym kawałku, całość pokroiłem w paski, takie na jeden kęs.
- Do miski z pokrojonym mięsem dodałem wszystkie przyprawy z przepisu. Czosnek przecisnąłem przez praskę. Użyłem mojej ulubionej musztardy miodowej, można użyć również innej.
- Całość wymieszałem tak aby wszystkie kawałki mięsa były pokryte marynatą. Miseczkę przykryłem i włożyłem do lodówki. Mięso można przygotować dzień wcześniej, minimum kilka godzin przed przygotowywaniem strogonowa.
Krok 3 – Przygotowanie strogonowa
Składniki na strogonowa:
500 g wołowiny
2 ogórki kiszone
1 mała cebula
1 papryka czerwona
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju do smażenia
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1,5 szklanki wody
1 ziarno ziela angielskiego
1 listek laurowy
- Wszystkie kawałki zamarynowanego mięsa oprószyłem dokładnie mąką. Na nagrzanej z dwoma łyżkami oleju patelni, delikatnie ułożyłem kawałki mięsa, smażyłem je przez około 5 minut na dużym ogniu aż wołowina ładnie się zarumieniła. Nie można zapomnieć o pomieszaniu mięsa podczas smażenia aby się nie przypaliło.
- Wszystkie warzywa drobno pokroiłem i dodałem do patelni. Smażyłem przez kilka minut. Po tym czasie dolałem 1,5 szklanki wody oraz dodałem liść laurowy i ziele angielskie. Razem z nimi dodałem koncentrat pomidorowy. Doprowadziłem do zagotowania, zmniejszyłem moc palnika na małą i przykryłem garnek pokrywką.
- Tak przygotowany strogonow potrzebował około 60-70 minut aby mięso było miękkie. Pod koniec duszenia strogonow mocno zgęstniał. W tym momencie można dodać śmietanę, jednak ja pominąłem ten składnik.
Krok 3 – Kopytka
Składniki na kopytka:
1 kg ziemniaków
200 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
- Ziemniaki obrałem i umyłem. Pokroiłem na kawałki i ugotowałem. Odcedzone ziemniaki rozgniotłem na gładkie puree i zostawiłem do ostygnięcia.
- Kiedy ziemniaki były już zimne dodałem do miski z nimi mąkę jajko oraz szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszałem tworząc jednolite ciasto.
- Na wysypanej mąką stolnicy podzieliłem ciasto na 6 kawałków. Z każdej części uformowałem wałek, który obtoczyłem w mące. Wałek pokroiłem na małe kawałki.
- Tak przygotowane kopytka wrzuciłem do gotującej się osolonej wody. Kopyta gotowałem ok. 3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
- W trakcie gotowania trzeba delikatnie mieszać garnek z kopytkami. Kopytka wyjmowałem za pomocą łyżki cedzakowej.
Krok 4 – Przygotowanie do pałaszowania
- Świeżo ugotowane kopytka umieściłem w misce, na nie wyłożyłem strogonowa. Strogonow z kopytkami gotowy do jedzenia.