Popisowe Curry Magnusa
WsteczTo danie jest moim ulubionym z ulubionych. Fenomenalny przepis na indyka curry w dwóch opcjach z czerwoną papryką i marchewką. Korzystajcie, bo warto 🙂
Krok 1 – Curry z papryką
Składniki:
400 g indyka
1 duża papryka
łyżka czerwonej pasty curry lub cała saszetka przyprawy curry Prymatu
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
60 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru trzcinowego
ryż biały
sezam
- Paprykę pokroiłem w paski, indyka pokroiłem w kostkę.
- Na rozgrzany na patelni olej wyłożyłem indyka, doprawiłem solą i pieprzem, obsmażyłem z każdej strony na dużym ogniu.
- Dodałem paprykę i zmniejszyłem ognień pod patelnią. Kiedy warzywa trochę się przysmażyły dodałem mleko kokosowe z rozmieszaną w nim przyprawą curry.
- Sos wygotowałem na małym ogniu aż zgęstniał i zmienił barwę na ciemniejszą. Kiedy tak się stało wyłączyłem palnik i dodałem śmietankę kremówkę oraz cukier trzcinowy. Wszystko wymieszałem i gotowe.
- Do sosu ugotowałem ryż biały. Gotowe danie posypałem uprażonym na suchej patelni sezamem.
Krok 2 – Curry z marchewką
- Zamieniam 1 dużą paprykę na dwie marchewki i postępuję według przepisu powyżej 🙂