Muffiny brownie z prażonymi orzeszkami i karmelem
WsteczPo raz pierwszy ten deser zrobiłem w formie torciku i taka bardzo mi posmakował, że od tamtego czasu wykorzystałem ten przepis wielokrotnie bawiąc się formą i kolorami i w taki sposób powstały te muffinki.
Krok 1 – Przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto:
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
135 g masła
3/4 szklanki jasnego brązowego cukru
3 duże jajka
80 g mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję do niego czekoladę w kostkach co jakiś czas mieszam. Zostawiam to do wystygnięcia.
- Jajka roztrzepuję z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodaję czekoladę i mieszam. Ostatnim krokiem jest dodanie przesianej mąki i wymieszanie tylko do momentu w którym składniki się połączą.
- Ciasto przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Wkładam do nagrzanego na 170-180 stopni piekarnika.
Krok 2 – Krem fistaszkowy
Składniki na krem:
250 g serka mascarpone
200 g gładkiego masła orzechowego
- Serek oraz masło powinny być w temperaturze pokojowej. Miksuję je ze sobą do połączenia. Krem dzielę na 4 porcje i dodaję do każdego inny barwnik spożywczy. Mieszam za pomocą miksera aby kremy nabrały pięknych barw.
Krok 3 – Karmel
Składniki na karmel:
1/4 szklanki wody
150 g cukru
1/3 szklanki śmietany kremówki 36%
- Do rondelka dodaję cukier i wodę. Doprowadzam do wrzenia i gotuję na średnim ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści.
- Po tym czasie gotuję kilkanaście minut a gdy woda z cukrem zmienią kolor na złoty, ściągam garnek z palnika i delikatnie wlewam śmietankę kremówkę. Mieszam aż wszystko ładnie się połączy i odstawiam do ostudzenia.
Krok 4 – Orzeszki
Składniki:
150 g solonych orzeszków ziemnych
- Orzeszki prażę na suchej patelni co chwilę mieszając i uważając żeby ich nie przypalić.
Krok 5 – Dekoracja i podziwianie
- Za pomocą rękawa cukierniczego nakładam krem na bazę z brownie. Na każdą babeczkę dodaję orzeszki i polewam karmelem.
- Muffinki są gotowe 🙂