Powalający zapachem chlebek z rozmarynem
WsteczFenomenalny przepis na niezwykle pachnący i smaczny chleb. Idealny na śniadanie, do zjedzenia ze szklanką mleka lub poranną kawą. Cały dom pachnie chlebem i rozmarynem.
Krok 1 – Przygotowanie ciasta
Składniki na ciasto:
100 g mąki gryczanej
150 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
2-3 łodyżki rozmarynu (może być suszony – 2 łyżeczki)
1/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki migdałów
200 ml zsiadłego mleka lub maślanki
- Oba rodzaje mąki przesiewam do większej miski. Dodaję kolejno resztę suchych składników i mieszam wszystko. Do tak przygotowanej bazy wlewam zsiadłe mleko lub maślankę. Mieszam całość, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Na posypanym mąką blacie formuję kulkę, następnie umieszczam na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Ciasto lekko rozpłaszczam, na środku robię „x” za pomocą noża.
Krok 2 – Pieczenie i degustacja
- Piekę w rozgrzanym do 200° piekarniku przez 30 minut.
- Potem przez kolejne 15 minut delektuję się zapachem i zjadam, bardzo szybko Jak dla mnie najlepiej smakuje jeszcze ciepły, posmarowany tylko masełkiem z odrobiną soli.